[O1] Rozwiązanie problemu z diodą safe

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krzysiekg30
    Classic
    • 2012
    • 12

piramida - ten rysunek wydaje mi się tylko poglądowy.
    Zajrzyj do filmiku co dałem post wcześniej - masz tam jasno i klarownie podane gdzie w 1.9TDI jest podawany LPG.
    Daj znać jak ci odpiszą ma zapytanie.
    Jak nie wytrzymam to sam zacznę dzwonić po producentach z pytaniami - kilka min w abonamencie mi zawsze zostaje - co mają się zmarnować 8)
  • ulysse
    Rider
    • 2010
    • 496

Pomimo naprawy mikrostyków i kabli między drzwiami a karoserią ( ttp://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=45485&postdays=0&postorder=asc&sta rt=0nadal) nadal miałem problem z diodą przy rygielku która za nic nie chciała migać po zamknięciu samochodu.

Co to za dioda i do czego służy ?

Jest to dioda od systemu safe lock który w pewnym stopniu ma utrudnić kradzież samochodu.
    Otóż kiedy dioda miga oznacza to, że drzwi są zamknięte i zabezpieczone przed otwarciem zarówno z zewnątrz jak i wewnątrz.

System safe lock można jednorazowo wyłączyć przekręcając kluczyk w zamku dwa razy. Wtedy dioda nie mruga i jest możliwość otwarcia samochodu od wewnątrz.

U mnie dioda ta działała tylko kiedy odpiąłem akumulator i do pierwszego zamknięcia drzwi za kolejnym razem już nie działała.

Co jest przyczyna tego, że nie uaktywnia się system safe ?

Problem są zimne luty które powstają w zamku/zamkach.

Jak zdiagnozować w których drzwiach jest z tym problem ?

Wsiadamy do samochodu, otwieramy szyby i zamykamy samochód siedząc wewnątrz. I teraz próbujemy otwierać drzwi od wewnątrz samochodu. Jeżeli drzwi otworzą się tz. że w tych drzwiach mamy problem z zamkiem.

Jak pozbyć się problemu ?

Wszystko jest dokładnie opisane w tym temacie : http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=naprawa

A jak rozebrać drzwi w tym : http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

Efekty

U mnie zimne luty pojawiły się w tylnych lewych drzwiach. Po naprawie jak w temacie wyżej dioda zaczęła działać !!

Mam nadzieję, że po przeczytaniu tego tematu osoby które mają podobny problem będą miały ułatwioną sprawę

Komentarz

Pracuję...